סקירות וביקורות ספרים

על ספרם של פרופ' ורנון טרפורד וד"ר שוש לשם: Stepping Stones to Achieving your Doctorate, Focousing on your Viva from the start – פרופ' פני אור

יום ראשון, 15 בנובמבר, 2009

הספר הוא פרי עטם של שוש לשם, ממכללת אורנים, ושותפה ורנון טרפורד מאוניברסיטת אנגליה רוסקין (Anglia Ruskin University). הספר צמח מתוך ניסיונם הרב של שני המחברים בליווי ובהנחיית דוקטורנטים בתהליך הכתיבה של עבודת הדוקטורט, ומבוסס על מחקר רחב היקף על מהות הדוקטורטיות (The nature of doctorateness). הספר מתמקד בעיקר ברמת ההמשגה הנדרשת בחשיבה, במחקר ובכתיבה של 'עבודת דוקטורט טובה'. בספר 12 פרקים; כל פרק עוסק בסוגיה אחרת בתהליך כתיבת הדוקטורט בליווי הסברים מפורטים וכלים יישומיים היכולים לעזור לכותב הדוקטורט מתחילת העבודה ועד סופה.
המחברים בחרו להתחיל דווקא בשלב הסופי של תהליך הדוקטורט – ה- viva voce שהוא בעצם מעמד ההגנה שבו כותב הדוקטורט מגן על התֵזה בפני בוחנים ונדרש לענות על שאלות ברמת חשיבה גבוהה. באנגליה ובמדינות רבות בעולם ה- viva הוא חלק מתהליך אישור הדוקטורט. הספר פותח בפרק שכותרתו The end is where we start from המסביר כיצד השלב הסופי, אותו שלב שיפוטי, יכול בעצם להיות נקודת המוצא של תהליך כתיבת הדוקטורט.

[…] you will use the end (judgement of the merit of your thesis) as a guide from the start of your doctoral journey (how you undertake and present your research).